Door Saskia van Uffelen CEO Ericsson Belux
Veel mensen denken bij digitaal meteen aan technologie. Maar eigenlijk gaat het hierbij over hoe we leven, en hoe dat verandert: het gaat om de evolutie van de maatschappij. Steeds meer dingen worden aan elkaar gekoppeld. Technologisch kan het, maar zijn wij er als samenleving kaar voor? Denk aan regelgeving, onze manier van leven, onze waarden, etc. Hierdoor vervagen fysieke grenzen.
Ook zien we een verschil in opbouw in de samenleving. Van een hiërarchische wereld naar een meer individuele wereld, waar eenieder denkt dat hij/zij een goede journalist, een goede politicus, een goede … is. We willen alles flexibel hebben om bij te sturen aan onze eigen wensen. Dat gebeurt overal, van B2C, B2B en zelfs met de overheden: de eindgebruiker aan de macht.
Als derde is de transformatie erg disruptief: van oudsher zijn organisaties ingedeeld in sectoren. Maar niemand had kunnen bedenken dat je, bijvoorbeeld taxi-chauffeurs kon uitbesteden. Een IT-bedrijf als Uber doorbreekt daarbij die grenzen, en is dus disruptief voor die markt. Zo ook Volvo. Van een auto is het een rijdend datacentrum geworden. Het business model is niet meer hoe kunnen we een goede auto verkopen, maar meer, hoe kunnen we onze data zo slim mogelijk gebruiken? Bijvoorbeeld, kunnen we niet meteen de belastingpapieren of verzekeringspapieren invullen? Daarmee disrumpteert het andere markten dan de traditionele: de concurrentie komt niet meer uit de sector zelf.
Onze creativeit is dus de enige beperking geworden! Daarom moeten we wel buiten onze eigen grenzen kunnen en durven denken: het gaat om horizontale grenzen verkennen en doorbreken, in plaats van in silo’s te blijven denken. Dat vraagt ook om nieuwe manieren van denken: de verwachting is dat over 3 jaar 65% van de huidige functietitels niet meer bestaan, omgevormd zijn tot nieuwe functies.
Privacy bestaat in een connected wereld eigenlijk niet meer. Maar hoe zorg je er dan voor dat er ethisch met die data wordt omgegaan? Dat is een van de grote uitdagingen.
Maar ook de mens, en haar rol moeten we niet vergeten. En dat zijn vier generaties waar je rekening mee moet houden!
- Boomers: standaard pad: geboren, studeren voor een vak, en voert dat vak uit, en gaat met pensioen en gaat dan genieten…
- Generatie X: tussen de 30 en 40: de job hoppers die met meer capaciteiten / papieren meer verdienen, en in alles de beste zijn, die hun boog blijven spannen…
- Generatie Y: 20 – 30. De keuzevrijheid, vakken volgen, vervolgens beetje bijdraaien, weer wat anders, en dan een beroep zoekt in weer een ander terrein. Vol ideeén, maar vol frustratie door de oude structuren… Maar ongeloofelijk creatief en vol passie…
- Generatie Z: de kinderen van nu, ongelofelijk slim en creatief, maar digitaal geboren! De generatie van: we gaan eten, en dan niet de vraag: “wat gaan we eten?”, maar: “is er wifi?”
Digitale transformatie is nu. Het gaat allemaal veel sneller dan we denken. De verschillende generaties gaan er verschillend mee om. Maar ook: voor ieder nieuw ding moet je er 2 stoppen, anders houd je het niet vol. Iedereen kan leiden, CEO zijn, maar dan wel mét de accountability. Adaptatie is niet iets negatiefs, maar gebruik het slim in het dagelijks leven…
Alle verandering gaat over wat tussen onze oren zit. Vroeger vroeg men: “wanneer levert het iets op, en gaan plannen”, naar: “take your time”. Zorg ervoor, wat je ook doet, dat je het culturele aspect van de generaties niet vergeet!